Відкрити кошик

Цукати "Київське сухе варення"

  • 225.00 грн.
Категорія: Солодощі
Факультет: Для всіх

Наявність: На складі

Модель: KSV-JAR-063


Цукати "Київське сухе варення" асорті. 

Вага нетто: 150 грам. 

Серія малюнків "Старий Київ". Автор малюнку та орнаментів  київська  художниця  Маріанна Барбарова.

Сувенірна банка з жерсті. На банці зображено будівлю червоного корпусу Київського університету ім. Святого Володимира на початку ХХ сторіччя, нині - Київського національного університету ім.Т.Г.Шевченка. Його було збудовано у 1837-43 рр. у стилі класицизму за проектом італійського архітектора Вінченцо (Вікентія) Беретті (1781–1842 рр.).


Склад: буряк, яблуко, морква, груша, гарбуз, цукор.

Енергетична та поживна цінність у 100 г продукту: 302 кКал/1265 кДж, вуглеводи - 75 г.

Термін придатності 120 днів з дати виготовлення.


Історія Київського Сухого Варення

Київське сухе варення. Про нього ми дізналися завдяки київському історику Миколі Закревському. Народженню цієї солодкої страви передував малоприємний випадок з паном Балью – швейцарським кондитером, який навесні 1787 року, разом з численним оточенням, супроводжував імператрицю Катерину ІІ в її мандрівці на південь держави. Під час прогулянки  невпорядкованими  київськими вулицями, Балью «мав неприємність зламати собі ногу». Кондитерові довелося скасувати своє подальше пересування у почті імператриці та залишитися в Києві для лікування. Одужання затяглося до осені. Крім того, гостинність киян, краса міста, відмінна українська кухня не змушували Балью поспішати до північної столиці.

Ще влітку він звернув увагу на сади Куренівки, Пріорки, Видубичів – історичних місцевостей Києва, та на їхні дари – чудові місцеві фрукти. Кондитер зрозумів, що вишні, груші, сливи, яблука, абрикоси та горіхи київських садів можуть бути гарним матеріалом для варення, як звичайного, так і сухого, рецепти яких швейцарець знав. Коли Катерина ІІ повернулася до Петербурга, Балью відправив до її столу солодощі власного приготування.

Новий десерт прийшовся до вподоби, невисокою була і його ціна, тому кондитеру наказали залишитися в Києві ще на рік та заготовити якомога більше варення. За словами М.Закревського, киянки знатних міських сімей – Кселевскіх, Лакерд, Барських, Балабух – стали помічницями у цій справі. Надалі, Балью назавжди залишився в Києві, а київське сухе варення стало одним із символів Києва того часу.

Закінчуючи свою розповідь, Закревський пише: «Як немає лиха без добра, так з тих часів слава київського варення і сухих цукерок, яка з'явилася в результаті перелому ноги у швейцарського кондитера, з честю підтримується до наших днів».

Що ж являло собою сухе варення? То були цукати – дуже смачні часточки фруктів або ягоди в цукрі. Їх готували шляхом тривалого варіння в насиченому цукровому сиропі або у медовому розчині. Потім ягоди виймали, сироп стікав, їх пересипали цукром і, переклавши пергаментом, зберігали в коробках та скриньках. Для більшості киян сухе варення було звичайним десертом, проте для жителів північних районів – екзотичними ласощами.


 

У 90-х роках 18 сторіччя на виробництві і продажі сухого варення в Києві спеціалізувався Семен Балабуха. Він став родоначальником кількох поколінь майстрів, яких сьогодні ми назвали б київськими кондитерами. Від прізвища «Балабуха» походить місцева назва сухого варення - «балабушки». На Подолі  й донині зберігся будинок, де знаходилися «цехи варення». В тому ж будинку був один із магазинів, де можна було купити солодощі. Ще один магазин знаходився на Хрещатику.

Банкрутство останніх представників династії Балабухів, революція, громадянська війна, встановлення радянської влади призвели до того, що, на жаль, секрет рецепта київського сухого варення був утрачений. Зараз його не виготовляють у промислових масштабах.

Тим не менш, багато киян пам'ятають, що це був свого роду атрибут Києва, його солодкий символ, і екскурсоводи з гордістю показують туристам «будинок Балабухи», в якому народжувалося знамените сухе варення.

Основні опції
Категорія: Солодощі
Факультет: Для всіх

100% ОФІЦІЙНА АТРИБУТИКА
Покажи свою гордість та підтримку
ШУКАЙТЕ НАС В УНІВЕРСИТЕТІ
Детальніше на сторінці Контактів
ЕКСКЛЮЗИВНІ ТОВАРИ
Слідкуй за новинками атрибутики
Підключайся
Підпишись та не пропусти спеціальні пропозиції та знижки

Замовити зворотнiй дзвiнок

Вкажіть ваш номер телефону і ми зателефонуємо вам найближчим часом

Додати час дзвінка
  

Натискаючи кнопку "Замовити", я приймаю умови Політики конфіденційності

Заявка успішно відправлено

Ми звяжемося з вами найближчим або в вказане при заповненні форми час, якщо ви вибрали таку опцію

Повідомлення успішно відправлено

Дякуємо Вам за повідомлення. Ми зв`яжемося з Вами найближчим часом.